Què és el ROESP?
És el Registre Oficial d’Establiments i Serveis Plaguicides.
El tràmit d’inscripció al ROESP està regulat per l’Ordre SCO/3269/2006 i pel Decret 149/1997.
Per més informació:
Qui s’ha d’inscriure al ROESP?
- Les entitats (persones físiques o jurídiques) amb domicili social a Catalunya que realitzin l’activitat de:
- Serveis d’aplicació a tercers o corporatius de biocides d’ús ambiental o d’ús a la indústria alimentària.
- Serveis de tractaments a tercers per a la prevenció i control de la legionel·losi.
- Les persones titulars d’establiments ubicats a Catalunya que comercialitzen i/o emmagatzemen biocides d’ús ambiental o d’ús a la indústria alimentària.
Quins tipus de biocides estan regulats per la normativa del ROESP?
El Reglament (UE) 528/2012 descriu els tipus de biocides i els classifica en quatre grups: desinfectants, conservants, plaguicides i altres biocides. A més, l’Ordre SCO/3269/2006 estableix els tipus de biocides que obliguen la inscripció al ROESP a les empreses que treballen amb algun d’aquests:
Grup principal 1: Desinfectants
- Tipus de producte (TP) 2: Desinfectants empleats per a la desinfecció de l’aire, superfícies, materials, equips i mobles que no s’utilitzen en contacte directe amb aliments o pinsos en zones de l’esfera privada, pública o industrial. Es coneixen com a desinfectants d’ús ambiental.
- TP 4: Desinfectants per a les superfícies que estan en contacte amb aliments: equips, recipients, utensilis per a consum, superfícies o canonades relacionades amb la producció, transport, emmagatzematge o consum d’aliments i begudes (exclosa l’aigua per al consum humà). Es coneixen com a desinfectants d’ús a la indústria alimentària.
Grup principal 2: Conservants
- TP 8: Protectors de la fusta: productes per a la protecció de la fusta o derivats de la fusta des de la fase de serradora.
- TP 11: Productes empleats per a la conservació de l’aigua en sistemes de refrigeració mitjançant el control d’organismes nocius (per exemple Legionella spp)
Grup principal 3: Plaguicides
- TP 14: Rodenticides: productes empleats per al control de ratolins, rates i altres rosegadors.
- TP 18: Insecticides, acaricides i productes per a controlar artròpodes: productes empleats per al control dels artròpodes (insectes, aràcnids i altres).
- TP 19: Repel·lents i atraients: productes empleats per al control dels organismes nocius mitjançant repulsió o atracció , exclosos els empleats en higiene veterinària o humana.
Són biocides molt tòxics o cancerígens, mutàgens i tòxics per a la reproducció (CMRs) els que estan classificats amb algunes de les següents perillositats:
- Toxicitat aguda (categories 1, 2, i 3).
- Toxicitat específica en determinats òrgans després d’exposicions repetides (STOT RE categoria 1).
- Toxicitat específica en determinats òrgans després d’una exposició única (STOT SE categoria 1).
- Carcinogenicitat, mutagenicitat i toxicitat per a la reproducció (categories 1A i 1B).
- Sensibilitat respiratòria (categoria 1).
Quins són els requisits de capacitació del personal?
Les empreses que realitzen tractaments a tercers o de caràcter corporatiu en espais públics han de designar una persona que faci de responsable tècnica i compleixi un dels requisits de capacitació que estableix l’article 5 del Reial Decret 830/2010:
- Disposar d’un certificat de professionalitat, títol de formació professional o curs d’especialització de formació professional que acrediti les unitats de competència corresponents a la qualificació professional de Gestió de serveis per al control d’organismes nocius (nivell 3).
- Disposar del títol de formació professional de grau superior específica en salut ambiental.
- Disposar d’un títol universitari que compleixi els criteris establerts en el document orientatiu del Ministeri de Sanitat.
El personal aplicador que utilitza aquests productes ha d’acreditar que compleix amb la capacitació que preveu l’article 4 del RD 830/2010:
- Disposar d’un certificat de professionalitat, títol de formació professional o curs d’especialització de formació professional que acrediti les unitats de competència corresponents a la qualificació professional de Serveis per al control de plagues (nivell 2).
Si l’empresa utilitza biocides molt tòxics o CMRs (veure apartat Quins tipus de biocides estan regulats per la normativa del ROESP?), el seu personal (responsable tècnic i aplicador) ha de disposar la formació indicada en el nivell especial de l’annex II.A del RD 830/2010.
Si l’empresa utilitza biocides que siguin o generin gasos (per exemple l’ozó), el seu personal (responsable tècnic i aplicador) ha de disposar la formació indicada en el nivell especial de l’annex II.B del RD 830/2010.
Si l’empresa utilitza productes tipus 8 (protectors de la fusta),
- El personal responsable tècnic ha d’haver superat el curs de formació específic per a biocides tipus 8 nivell responsable, previst en l’annex I.B del RD 830/2010, i els dos cursos de nivells especials previstos en l’annex II del RD 830/2010 (T+/CMRs i gasos).
- El personal aplicador, ha d’haver superat el curs de formació específic per a biocides tipus 8 nivell aplicador (annex I.A RD 830/2010).
Per més informació:
Quines són les funcions de la persona que fa de responsable tècnica?
D’acord amb l’article 5.3 del RD 830/2010 ha de complir amb les següents funcions:
- Responsabilitzar-se de realitzar el diagnòstic de situació abans d’iniciar qualsevol tractament químic, justificant en cas que no procedeixi.
- Responsabilitzar-se de la planificació i avaluació dels tractaments.
- Supervisar la gestió dels riscos i definir les mesures de protecció personal, de la salut pública i del medi. Assumir la comunicació dels riscos inherents al servei.
- Verificar el compliment de les obligacions de caràcter tècnic que figuren en la resolució d’inscripció en el ROP o ROB dels productes.
- Servir d’interlocutor/a amb les autoritats competents en els assumptes de caràcter tècnic.
- Assegurar que les persones treballadores rebin la formació continua d’acord amb l’article 6 del Reial Decret 830/2010, sense perjudici de la responsabilitat de la titularitat de l’empresa de proporcionar els recursos necessaris perquè sigui possible.
Quins requisits han de complir les empreses de serveis biocides?
- Disposar d’una persona que faci de responsable tècnica que compleixi amb els requisits de capacitació establerts al Reial decret 830/2010.
- Disposar de persones treballadores qualificades d’acord amb el RD 830/2010.
- Tenir un magatzem contractat o propi que ja estigui inscrit en el ROESP.
- Acreditar els documents informatius per a persones usuàries sobre les mesures de seguretat que s’han de prendre (veure doc FAQS biocides)
- A més, en cas de fer servir biocides molt tòxics o carcinògens, mutàgens i tòxics per la reproducció (CMRs) (veure apartat Quins tipus de biocides estan regulats per la normativa del ROESP?) cal complir també el següent:
- El personal aplicador i la persona responsable tècnica han d’estar en disposició de la formació en el nivell especial per fer tractaments amb productes molt tòxics i CMRs, d’acord amb l’apartat a de l’annex II del RD 830/2010.
- Sol·licitar en el moment de fer la inscripció al ROESP la diligència d’obertura del llibre oficial de moviments biocides (LOMB).
Quins requisits han de complir els locals d’emmagatzematge o comercialització de biocides?
- Disposar del corresponent permís municipal (comunicació o llicència d’activitats) per a l’obertura de l’activitat o instal·lació.
- Complir amb el que estableix l’article 6 del Reial decret 3349/1983:
- Construït amb materials no combustibles i de característiques que protegeixen el seu interior de temperatures extremes i humitats.
- Ubicats en llocs que evitin possibles inundacions i que quedin allunyats de cursos d’aigua.
- Amb ventilació (natural o forçada) que tingui sortida a l’exterior i mai a patis o galeries de serveis.
- Separats per paret d’obra d’habitatges i altres locals habitats.
- En cas de biocides molt tòxics o CMRs (veure apartat Quins tipus de biocides estan regulats per la normativa del ROESP?), els magatzems han d’estar ubicats en àrees obertes i suficientment allunyades d’edificis habitats.
- En cas de biocides inflamables, molt tòxics o CMRs no poden estar ubicats en plantes elevades d’edificis habitats.
- En cas de comercialitzar biocides, cal complir també amb el que disposa l’article 10.2 del RD 3349/1983 :
- Mantenir els productes en envasos d’origen tancats i precintats i no comercialitzar biocides a granel.
- En establiments on també es comercialitzen pinsos i aliments,
- Exposar els biocides al públic en prestatgeries o llocs independents dels pinsos i aliments i emmagatzemar-los en locals separats.
- No comercialitzar biocides molt tòxics o CMRs.
- Han d’informar els clients del seu número de ROESP, del número de registre del biocida (ROP o ROB), i de la fitxa de dades de seguretat (FDS).
- En cas de ser proveïdor de substàncies actives biocides, d’acord amb l’article 95 del Reglament (UE) 528/2012, cal figurar a la llista publicada per l’Agència Europea de Productes Químics (ECHA).
- A més, en cas de comercialitzar o emmagatzemar biocides molt tòxics o CMRs han de sol·licitar en el moment de la inscripció al ROESP la diligència d’obertura del llibre oficial de moviments biocides (LOMB).
Què és el Llibre Oficial de Moviments Biocides (LOMB)?
És un sistema de registre que han de fer les empreses en cada operació de compra, aplicació o cessió, dels biocides molt tòxics o CMRs (veure apartat Quins tipus de biocides estan regulats per la normativa del ROESP?). Està regulat per l’article 28 del Reial decret 1054/2002.
La informació mínima que ha de contenir és la següent:
- Encapçalament amb les dades de l’empresa (nom o raó social, adreça, ROESP i data)
- Identificació del biocida (nom comercial i núm. registre ROP o ROB)
- Data de compra, aplicació o cessió del biocida
- Núm. de lot
- Quantitat del biocida
- Identificador del proveïdor, receptor o client (nom, adreça i NIF)
Per més informació:
Quina és la normativa sanitària aplicable?
- Reglament (UE) 528/2012, del Parlament Europeu i del Consell de 22/05/2012, relatiu a la comercialització i ús dels biocides.
- Reial decret 1054/2002, d’11 d’octubre, pel qual es regula el procés d’avaluació per al registre, autorització i comercialització de biocides.
- Reial decret 3349/1983, de 30 de novembre, pel qual s’aprova la Reglamentació Tècnica-Sanitària per a la fabricació, comercialització i utilització de plaguicides.
- Reial decret 830/2010, de 25 de juny, pel s’estableix la normativa reguladora de la capacitació per realitzar tractaments amb biocides
- Ordre SCO/3269/2006, de 13 d’octubre, pel qual s’estableixen les bases per a la inscripció i el funcionament del Registre Oficial d’Establiments i Serveis biocides.
- Decret 149/1997, de 10 de juny, pel qual es regula el Registre Oficial d’establiments i serveis plaguicides.