Introducció

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) realitza la vigilància i el control sanitari de les activitats i els establiments alimentaris en la ciutat de Barcelona. Vetllem perquè els operadors alimentaris compleixin amb les condicions i requisits establerts per la normativa vigent per evitar els riscos per a la salut.

Què fem per vigilar i controlar els establiments alimentaris?
  • Inspeccions sanitàries de les activitats i establiments alimentaris, per comprovar que els operadors compleixen amb les condicions i requisits fixats per la normativa vigent.
  • Auditories sanitàries per valorar la gestió de la seguretat alimentària per part dels operadors, principalment a indústries i a cadenes de distribució alimentària.
  • Presa de mostres, per valorar el nivell o presència de determinades substàncies químiques o de microorganismes en els aliments produïts o comercialitzats a la ciutat.
  • Activitats informatives i comunicatives per a la promoció de la seguretat alimentària, adreçades als operadors o a la ciutadania en general
En quins establiments fem la vigilància i control?
  • Industries alimentàries
  • Mercats Centrals de Mercabarna: Mercat Central del Peix i Mercat Central de fruites i hortalisses
  • Centres de restauració social: menjadors escolars, hospitalaris, de instal·lacions per a la gent gran i qualsevol altre de caire social
  • Establiments de restauració comercial com bars, restaurants o salons de banquets
  • Comerç al detall d’alimentació
  • Activitats sense instal·lacions com distribuïdors, importadors o transportistes
Quan realitzem els controls oficials?

La major part del controls sanitaris són programats en base al risc sanitari, considerant les freqüències mínimes de control recomanades segons tipus d’activitat i els recursos disponibles.

També realitzem intervencions no programades en cas d’alertes sanitàries, toxiinfeccions alimentàries, denúncies, per sol·licitud de registres o autoritzacions o petició de certificats sanitaris.

Tràmits

Formació per al personal voluntari d’entitats que donen aliments

Cita prèvia amb el personal tècnic

Registre d'Establiments Minoristes d'Alimentació de Barcelona (REMAB)

Multimèdia

Inspecció programada en establiments minoristes

Amb els aliments, seguretat és salut

Vídeo musical: "Els autocontrols"

Materials divulgatius

Infografia: Instrucció de treball per recuperar excedents

Models de documents per a una donació segura dels aliments

Data de caducitat en embotits llescats i preenvasat

Informes

Programa d'Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA)

Alimentació saludable i segura en la perspectiva d’un sistema alimentari sostenible

Dioxines, furans i PCBs en els aliments

Materials de suport i referència

Els estudis de vida útil segura d’aliments llestos per al consum

Sistema de control oficial en Cadenes de Distribució Alimentària

Pla de control de l'aigua

Sessions científiques

40 años de Investigación de la Calidad Sanitaria de los Alimentos

Seguretat alimentària dels complements alimentaris

13/12/2022- Transformació digital del control oficial alimentari

Notícies

Els estudis de vida útil segura d’aliments llestos per al consum

12-02-2025
Seguretat alimentària
L’Agència de Salut Pública de Barcelona ha actualitzat el document sobre la metodologia per establir […]

Vigilància de la qualitat sanitària dels aliments a Barcelona 2023

19-12-2024
Seguretat alimentària
Durant l’any 2023 l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha recollit i analitzat 329 […]

CODAB, el nou sistema digital d’inspecció alimentària de l’ASPB

28-10-2024
Seguretat alimentària
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha desenvolupat i implementat un sistema digital de […]