La major part de productes químics si s’empren correctament, milloren la nostra qualitat de vida i el nostre benestar. Tanmateix, poden ser molt perillosos i afectar negativament a la salut i al medi ambient, quan s’utilitzen de forma inadequada. Aquests productes poden provocar efectes negatius sobre la salut a curt termini (irritacions, cremades, intoxicacions…) i també a llarg termini (malalties cròniques, efectes cancerígens, alteracions de la fertilitat, malformacions congènites, etc…).
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) assumeix les competències de vigilància i control en matèria de productes químics a la ciutat de Barcelona.
Què fem per vigilar i controlar els biocides i productes químics?
- La gestió tècnica de la inscripció al Registre Oficial d’Empreses i Serveis Plaguicides (ROESP).
- La inspecció de les empreses inscrites en el ROESP.
- La inspecció de productes químics per vigilar el compliment dels reglaments europeus REACH, CLP i BPR.
- La participació en els projectes d’inspecció de l’Agència Europea de Productes Químics (ECHA).
- La gestió d’alertes, denúncies i incidències de productes químics.
Quins establiments vigilem i controlem?
- Fabricants o empreses responsables de la comercialització de biocides o altres productes químics.
- Empreses dedicades a la distribució de biocides o altres productes químics.
- Establiments de comercialització o emmagatzematge de biocides.
- Empreses de serveis biocides.
- Empreses de tractaments a tercers per a la prevenció i control de la legionel·losi.
- Locals de pública concurrència (per supervisar els plans de control de les empreses de serveis).
Quin és el marc legal dels productes químics?
La legislació de productes químics és comuna en la Unió Europea i té com a objectiu la protecció de la salut dels consumidors, dels usuaris professionals i del medi ambient. Per una banda, les principals normes reguladores són:
Per altra banda, les principals normes estatals i autonòmiques que regulen els productes químics i les empreses que els comercialitzen, emmagatzemen i utilitzen són:
- La Llei 8/2010, de 31 de març, per la qual s’estableix el règim sancionador previst en els Reglaments (CE) REACH i CLP.
- El Reial decret 830/2010, de 25 de juny, pel qual s’estableix la normativa reguladora de la capacitació per a realitzar tractaments amb biocides.
- El Reial Decret 1054/2002, d’11 d’ octubre, pel qual es regula el procés d’avaluació per al registre, autorització i comercialització de biocides.
- El Reial decret 3349/83, de 30 de novembre, pel qual s’aprova la Reglamentació tecnicosanitària per a la fabricació, comercialització i utilització de plaguicides.
- L’Ordre SCO/3269/2006, de 13 d’octubre, per la qual s’estableixen les bases per a la inscripció al Registre oficial d’establiments i serveis biocides.
- El Decret 149/1997, de 10 de juny de 1997, pel qual es regula el Registre oficial d’establiments i serveis plaguicides.